Miejskie Przedszkole nr 44 im. Janusza Korczaka w Częstochowie

Miejskie Przedszkole nr 44 im. Janusza Korczaka w Częstochowie

42-202 Częstochowa ul. Gilowa 23

tel. 34 361 60 92

 

E-mail: mp44@edukacja.czestochowa.pl

"Mali Kucharze"

Innowacja pedagogiczna „Mali kucharze”
Zakres innowacji:
Adresatami innowacji są wychowankowie grupy przedszkolnej. Czas realizacji obejmuje sześć miesięcy.
Zajęcia innowacyjne odbywać się będą raz w miesiącu.
Niniejsza innowacja ma na celu szerzenie idei prozdrowotnych z wykorzystaniem dostępnych narzędzi
nauczania. Ma ona zachęcać i rozwijać samodzielność, aktywność dzieci, a także kształtować właściwe
nawyki żywieniowe.
Wstęp:
Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo.
Oczywiście same chęci to nie wszystko i codzienna rutyna często wiele weryfikuje. Jednak warto popatrzeć
na to z perspektywy dziecka. To my dorośli dajemy przykład dziecku nie tylko swoim zachowaniem,
postępowaniem, czy reagowaniem w określonych sytuacjach. Dajemy przykład również tym, co pojawia się
na naszym talerzu. Często pośpiech i brak czasu powodują, że zjadane posiłki pozostawiają wiele do
życzenia, a nawyki żywieniowe ciężko zmienić z dnia na dzień. Należy jednak pamiętać, że właściwe
odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia.
Przedszkole to najlepsze środowisko dla dziecka, by rozpocząć i wdrażać systematycznie podstawy
zdrowego stylu życia. Rezultatem tego procesu będzie wiedza dziecka z zakresu ochrony zdrowia i higieny,
przyswojenie nawyków higieniczno – zdrowotnych, a także zasad zdrowego żywienia, kultury sporządzania
i spożywania posiłków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji
kulinarnej.
Cele ogólne:
- rozwijanie samodzielności i aktywności własnej dzieci,
- stymulacja wielozmysłowa,
- kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych,
- rozwijanie funkcji poznawczych.
Cele szczegółowe:
- stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego,
- wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania,
- utrwalanie podstawowych nawyków higienicznych,
- zapoznanie z zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD oraz zapoznanie z różnymi
naczyniami i przyborami kuchennymi,
- usprawnianie techniki samodzielnego jedzenia oraz zasad zachowania się przy stole,
- nauka nakrywania do stołu,
- doskonalenie sprawności manualnej,
- czerpanie radości ze wspólnego przygotowania posiłku,
- rozwijanie myślenia przyczynowo – skutkowego,
- rozwijanie percepcji słuchowej, wzrokowej, dotykowej,
Spodziewane efekty i korzyści wdrożenia innowacji
Po zakończeniu innowacji wychowankowie:
- wiedzą jak zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie
- potrafią estetycznie nakryć do stołu
- znają zasady zdrowego odżywiania
- potrafią samodzielnie wykonać proste potrawy.

Harmonogram działań w ramach innowacji

1. Listopad „ Sałatka owocowa”
2. Grudzień „ Świąteczne pierniczki”
3. Styczeń „Słodkie i zdrowe przysmaki”
4. Luty „ Zimowa sałatka jarzynowa”
5. Marzec „Wiosenne kanapki”
6. Kwiecień „Owocowy koktajl”


Ewaluacja
W celu uzyskania informacji zwrotnej nauczyciel przeprowadza jej ewaluację w formie:
- ankiety, rozmów indywidualnych i grupowych z wychowankami.
Szczegółowa analiza wyników ankiety, przeprowadzonych rozmów pozwoli ocenić stopień realizacji
zamierzonych celów. Działania te pomogą wyciągnąć wnioski, zaplanować pracę
i ewentualnie zmodyfikować metody pracy. Podjęta zostanie także decyzja o ewentualnej
kontynuacji innowacji w latach następnych. Wszystkie wyniki i uwagi zostaną opracowane
w sprawozdaniu oraz udostępnione dyrektorowi placówki.